29 Ocak 2018 Pazartesi

İtalya Bölüm 1:Pompeii


Kısaca Pompeii

M.Ö. 8. yüzyılda eski Yunanlılar bölgeye yerleştikten sonra, Vesuvius Dağı'nın ve Napoli Körfezi çevresindeki bölge, güneşi ve sahneyi emmek isteyen zengin tatilcilerin ilgisini çekti. Birinci yüzyılın başında, dağdan yaklaşık 9 km uzakta bulunan Pompeii kasabası, Roma'nın en seçkin vatandaşları için gelişen bir tatil beldesiydi. Turistler, kasaba halkı ve köleler burada birçok varlığın içinde ihtişamlı bir hayat sürüyorlardı. Kasabada 20 bin kişilik birde arena bulunmaktaydı. Burada Roma'nın belkide en önemli sembollerinden olan gladyatör dövüşleri yapılmaktaydı. Ayrıca yanardağın patlamasından önce ise şehirde 20 bin kişi yaşamaktaydı.



 *Vezüv yanardağı 1940 yılından beri hiç patlamadı. Fakat halen aktif olmakla beraber 30 km lik alanda yani yanardağın etki alanında yaklaşık 3 milyon insan yaşamakta.


Pompeii'e Nasıl gidilir?


Peki gelelim herkesin merak ettiği noktaya. Buraya nasıl gideriz? Buraya gidilebilecek en mantıklı yol (arabanız yoksa) tabiki trenle ulaşmak.Trenle nereden ulaşıcaksınız?

Eğer Napoli'deyseniz yaklaşık 2,60 Euro ya trenle Napoli Centrala'dan Pompeii'e varabilirsiniz. Biletinizi Trenitalia firmasından almanızı tavsiye ederim. Yolda giderken sol tarafınızda Vezüvü sağ tarafınızda ise eşsiz Amalfi Coast unu görebilirsiniz.
Yaklaşık 50 dk süren bir yolculukla napoli'den Pompeii'e varıyorsunuz. Pompeii durağına geldiğinizde ister saat başı olan servislere binebilir yada benim gibi yürüyerek yaklaşık 25 dk süren bir yolu göze alabilirsiniz.

* Ekstra bir bilgi olarak ise eğer Roma'dan geliyorsanız, Roma Termini'den Napoli'ye 3 saat süren bir tren yolculuğuyla varabilirsiniz. Bilet fiyatları ise 12 ile 16 Euro arasında değişmekte.


Peki Nerede Konaklanılır?

Pompeii şehri için aslında 2 alternatif var;

1) İsterseniz Napoli şehir merkezinde kalıp trenle yukarıda anlattığım gibi Pompeii'e ulaşabilirsiniz. 2 kişi için ortalama 40 Euro'ya tren istasyonu yakınında bir yer tutabilirsiniz.

2) Bu seçenekte ise Pompeii şehrinde bulunan hostel veya flatlarda konaklama yapabilirsiniz. Fakat burada fiyatlar bölgenin turistik olmasından dolayı biraz daha farklı oalcaktır.

Mantıklı seçenek ise 2. Çünkü Napoli şehir merkezi çok kötü ve gerçekten yaşam İstanbul'u hafif andırıyor.

Pompei mi yoksa Pompeii mi?

Sık sık Pomeii ve Pompei mi (tek i ile) karıştırılıyor. Pompeii antik Roma kentinin olduğun yeri. Deniz kenarından antk bölgeye kadar genişlemiş olan şehrin olduğu ise Pompei şehri olarak biliniyor.

Pompeii Haritası 




Resimde ise Pompeii şehrinin haritası var. Burada önemli olan yerler; VII. bögede bulunan meydan kısmı. Burada bulunan atlı süvari heykeli Vezüv yanardağına bakıyor. Bu heykelin dağa bakan sol kısmında ise taşlaşmış insan heykellerini görebilirsiniz.

Benim Gözümden Pompeii
Belgesellerden gördüğümüz kadarıyla bu yer hakkında az çok bilgimiz vardı. İlk içeriye gridiğimiz andan itibaren herşey çok farklı olacak gibiydi. Eski Roma İmparatorluğu sokakları, evleri, tiyatroları, heykelleri bunları gördükçe insan farklı bir toplumun ayak izlerini hissediyordu. Burada tarihte yaşanmış bir vahşeti canlı canlı görüyordun. Erkek, kadın, çocuk birçok insan bu tarihin en büyük doğal felaketinde hayatını kaybetmişti.( Bu kısmı ana meydan ,VII. bölgede olan, kısmın Vezüv'e bakan tarafın solunda kalıyor.) Bu yerde belgesellerdeki gibi insanlara dokunamıyorsun sadece hayvanat bahçesi misali parmaklıklar arkasından yanmış insan bedenlerini görebiliyorsun.
Pompeii hayatımda şuana kadar ziyaret ettiğim en özel yerlerden biriydi. Bu gezimde gerçekten yaşanmış bir felaket anını gördüm ve hissettim. Orada insanlar sanki yanarak değilde donarak ölmüş gibiydiler...
Bir daha ki yazımda görüşmek üzere...




    
Pompeii şehrinin içinde restore edilmiş bir ev.


    
II. bölgedeki arena
Taşlaşmış insanlar!
    
Taşlaşmış insanlar!


Gittim ve gördüm!


















   instagram png ile ilgili görsel sonucu