4 Kasım 2017 Cumartesi

São Paulo Tecrübem


Masp müzesi
Kısaca Sao Paulo 
São Paulo, Brezilya'nın en önemli şehirlerinden birisi. Yaklaşık 12 milyon merkez nüfusu ve metropol alanları yani favellalarıyla beraber yaklaşık 25 milyon nüfusu bulunmaktadır. Güney Amerika'nın en büyük kentidir. Rio'ya 355 km uzaklıktadır.

Sao Paulo'ya nasıl gidilir?

Paulista Avenue
Sao Paulo'ya 2016'nın yaz ayında Swiss Air ile Zürih aktarmalı yaklaşık 800 dolar bir ücretle gittim. Ama şunu unumayın eğer aktarmalı gitmek istiyorsanız İsviçre, Almanya, İngiltere gibi ülkeler artan mülteci olayları nedeniyle "transit vize" isteyebiliyor. Eğer daha önce Schengen vizeniz veya ABD vizeniz varsa herhangi bir sorun yaşamazsınız. Yine de ben bu risklerle uğraşamam derseniz 1100 dolar civarı bir ücretle THY'nin İstanbul-Sao Paulo seferini tercih edebilirsiniz. Ah bu Avrupalıların gözü çıksın deyip, rotamızı veriyoruz Brezilya'ya. Brezilya Türkiye'den 90 güne kadar vize istemeyen bir ülke. Bu yüzden bu konuda onların alnından öpmek, Avrupalı'lara da bir taraflarımızı dönmek en adaletlisi olsa gerek.
Neyse sonuç olarak yaklaşık aktarma ile beraber 17 saatlik bir yolculuğun ardında Brezilya'ya vardım. Sao Paulo'da ya da oradaki insanların kısaca dediği gibi SP'de beni çok iyi, içten, sıcakkanlı insanlar karşıladı. Şimdi sizlere
burada nerelere gittiğimi, nerelerin önemli olduğunu, nereye gitmeseniz olacağını anlatacağım.

Buraya gitmeden olmaz!

MASP Müzesi

Öncelikle sizlere gitmeniz gereken yerleri birer birer aktarayım. İlk gittiğim ve mimari olarak çok beğendiğim yer MASP müzesi. Burası 2 katlı bir müze. 4 kolon üzerine oturtulmuş mimari açıdan önemli bir yer. Bura için Önemli nokta Salı günleri bu müze ücretsiz. Bu yüzden sıra olabilir fakat merak etmeyin sıra hemen gelir sonuçta burası müze ve içeride çok önemli sanatçıların yapıtları bulunmakta.
Axel ile Masp selfiesi


IBIRAPUERA PARK (PARK DE IBIRAPUERA)
İbirapuera'ya bir bakış

Ah ah bu park beni benden almıyor desem yalan olur! Gerçekten gerek doğası, gerek sakinliği, gerekse Brezliya insanın o verdiği sıcak enerjiyi bu parkta tabiatla birleştirince hayat size çok güzel bir deneyim yaşatıyor. Bu park tam anlamıyla gerçek bir şehir parkı. Burada ki en büyük tavsiyem ise kesinlikle bisiklet kiralamak. Bisiklet kiralamak yaklaşık saati 5 Real. Ayrıca göl kenarına gidip piknikte yapabilirsiniz. Kaykay yapan gençlerde fena değil ayrıca onlarıda biraz izleyin derim.  Ve ben çok sevmesem de bir "Coconut water" yani "Hindistan Cevizi" suyu içmek. Benim Peru'lu arkadaşım içip bitirip sonra parktaki çeşmeden içine tekrar su koyuyordu. Devir tasarruf devri tabi...
Ortadaki Axel Peurlu sapdaki Maria Eduardo (kısaca Mari)


CASA DA ROSAS
Casa da Rosas yani güllerin evi. Tarihi 100 yıl öncesine dayanan bu evde kentselleşme bu evin etrafında kurulmuş. Paulista Avenue üzerindeyseniz buraya uğramanızı tavsiye ederim. Şehrin pek bir geniş tarihi olmasada yinede kentselleşmenin bu kadar önemli olduğu günümüzde yapıların bir odak noktası etrafında nasıl kurulduğunun güzel bir öreneği bu bina. Her ne kadar kentselleşme artık bu şehirde tamamen yoldan çıksada yinede böyle örnekler  gidilip görülmeli.

                           

PINACOTECA
Şehrin eski tren istasyonunun tam karşısında kurulan bu müze tarihi eserleri ve sergi alanları
görülmesi gereken bir mekan. Yapı güzel bir şehir müzesi ve perşembe günleri giriş ücretsiz.


                            

BECO DO BATMAN
Belki de şehrin en renkli yeri diyebilirim. Brezilya sokakları bazı konularda farklılık gösteriyor. Bunların içinde bir önemli şeyse sokak grafitileri. Bu mekan için fazla söze gerek yok. Resimler her şeyi anlatıyor..

                             

TERAÇAO ITALIA

Şehri panoramik olarak görebileceğiniz harika bir yer. Buradan şehir manzarası ile güzel bir fotoğraf çektirebilirsiniz.


Sao Pauloda Ulaşım

Sao Paulo büyük bir metropol şehir ve her metropol gibi burda da metro mevcut. Dünya kupası sırasında bu metro ağı güçlendirilmiş. Tabi ulaşım fiyatı İstanbul gibi diyebiliriz. Metro jetonu 4 Real yani yaklaşık 4 lira. 1 Real 1 TL düşünebilirsiniz Bu arada. Merkezi yerleri tabiki Paulista Avenue ve Se istasyonu. Buralar Sao Paulo'nun atardamarları.
Ulaşım için en güzel yol kesinlikle Uber. Uber burada kullanılması çok kolay ve yararlı bir uygulama bu yüzden Sao Paulo'da Uber kullanırsan her yere rahatça gidersin. Fiyatlarda çok uygun diyebilirim.


Şehirle ilgili genel bilgiler

 Şehir genel olarak gündüzleri güvenli ama yankesicilik olaylarına dikkat etmek gerekir. Bu yüzden şehirde gece gezmek pek te tekin değil. Yolda yürürken elinizde telefonla yürümeyin mesela bir bisikletli telefonunuzu çarpabilir.
 Tekin değil derken gece hayatı kesinlikle kötü değil. Burada insanlar eğlenmeyi iyi biliyor diyebilirim. Rua Augusta caddesi üzerinde bir çok mekan mevcut. Buralardaki mekanlara gidebilirsiniz. Tabi çıkmışken Caipirinha içmeyi unutmayın.
 Futbol konuşursanız insanlarla iletişimiz kolay olur.
 Sokak barları meşhurdur en az bir kaçında takılın.
 İbirapuera Park'ta bir gün geçirmeden ayrılmayın.
Ulaşım için Uber uygulamasını mutlaka kullanın.
Pazar günü Avenida Paulista taşıt trafiğine kapalı olduğundan mutlaka orada bir tur atın. Bisiklete binin. Satıcılardan ufak tefek şeyler alın. Unutmayın sokak satıcılarında bile kredi kartı geçiyor bu şehirde.
Vila Madelena'da bir gece takılıp oradaki güzel mekanlarda maç izleyip, sıcakkanlı Breziya insanları ile sohbet edebilirsiniz.
Tipik yemeği olan rice & beams & meat yani pilav, fasulye ve etin beraber servis edildiği bu lezzeti denemeyi unutmayın. Kahvaltıda Coxinhas yemeyi unutmayın. Favorim olan Guarana'yı da mutlaka için. 
↠ Son olarak Güney Amerika'nın bu büyük kentinde kendinize güzel bir tecrübe yaşatın.
    São Paulo'nun gece görünüşü...

     Son Olarak Malandramente...

            


https://www.instagram.com/yasataa/